- Locatie
Raadzaal van het gemeentehuis (Spiekersteeg 1) in Gieten
- Voorzitter
- A.W. Hiemstra
Uitzending
Agendapunten
-
1
Besluit
De voorzitter opent de vergadering en heet alle aanwezigen van harte welkom.Dit geldt in het bijzonder voor de deelnemers aan de cursus Politiek Actief.
Er is een afmelding ontvangen van Bertus Reinders.
-
2
Besluit
Er hebben zich geen insprekers aangemeld.
-
3
Bijlagen
Besluit
Er is een motie vreemd aan de orde van de dag aangekondigd door mevrouw Neesen over Vuurwerk. Conform het RvO wordt besloten om deze te behandelen als laatste inhoudelijke agendapunt, agendapunt 9.
De raad stemt in met de gewijzigde agenda. -
4
Besluit
Er zijn geen beantwoordde schriftelijke vragen
Er zijn vragen voor het vragenhalfuur van de fractie van GL;
Naar aanleiding van het persbericht ‘gezamenlijk werken aan toekomst ’t Ruige Veld’ worden de volgende vragen gesteld.
Wanneer heeft u met de eigenaren en stichting Phusis overeenstemming bereikt? Had u ons als Raad hierover niet eerder kunnen informeren?
Het voorbereidingsbesluit dat wij op 6 maart geacht te worden in te trekken, is op 3 oktober 2024 door de Raad genomen om uitbreiding van de nachtzorg op ’t Ruige Veld onmogelijk te maken.
Is de wethouder het met ons eens dat we achteraf gezien het voorbereidingsbesluit beter niet hadden kunnen nemen?
Wethouder Berghuis geeft aan dat er tot gisteren nog overleg is geweest, de raad kon dus niet eerder geinformeerd worden.
Het voorbereidingsbesluit heeft geleid tot de gesprekken die zijn gevoerd. In die zin was het geen verkeerd besluit.
Mevrouw de Groot twijfelt aan dit verband en geeft aan dat alle stukken die betrekking hebben op deze zaak openbaar zouden moeten zijn om een goed debat te kunnen voeren. De fractie van GL sluit zich hierbij aan. -
4.aBesluitvormend gedeelte
-
5
Bijlagen
Besluit
De heer Fonk geeft aan dat hij de toezegging mist van wethouder Heling om in gesprek te gaan met de gemeente Assen over de asdruk op de brug Asserstraat. Deze toezegging wordt toegevoegd aan de besluitenlijst en met inbegrip van deze wijziging is de besluitenlijst vastgesteld.
-
6
Bijlagen
Voorgesteld besluit
De raad besluit conform:
1. Kennis te nemen van de sociale agenda Nij Begun
2. Geen zienswijze in te dienen over de sociale agenda Nij Begun.Besluit
Mevrouw Oortwijn als voorzitter van de klankbordgroep Nij Begun geeft aan dat ze namens de Klankbordgroep twee aandachtspunten aan de kwartiermaker wil meegeven. Het gaat om de volgende:
- Onder punt 3.12 blz. 35. De zin: Vanaf het moment dat mensen zich aanmelden wordt van hun gevraagd enz. Deze zin te veranderen vanaf het moment dat mensen meedoen.
(Mensen melden zich niet zo snel aan als het om armoede gaat, de schaamte is vaak groot. Meedoen klinkt socialer)
Blz. 46 punt 4.1.
De 50 maatregelen uit Nij Begun zijn inhoudelijk over verschillende agenda’s verdeeld. De sociale agenda is maatregel 34 van Nij Begun. Naast de sociale agenda zijn er de agenda voor herstel, de economische agenda en de isolatieagenda. De verschillende agenda’s staan in relatie tot elkaar. In samenhang wordt vanuit de agenda’s gewerkt aan de inlossing van de ereschuld aan Groningen en Noord-Drenthe. De agenda’s overlappen elkaar deels inhoudelijk én versterken elkaar. Deze zin aan te vullen met: Er wordt nauwlettend op toegezien dat de verschillende agenda’s elkaar versterken en geen extra stressfactoren opleveren.
Wethouder ten Brink geeft aan dat ze deze aandachtrspunten mee zal geven aan de kwartiermaker, het college neemt de aandachtspunten dus over.
De raad besluit vervolgens geen zienswijze in te dienen. -
7
Bijlagen
Besluit
Wethouder ten Brink zegt toe dat er een bijeenkomst wordt georganiseerd met de WPDA. HIerin kunnen de vragen van de raad over het plaatssingsbleid van de WPDA en de rol van ondernemers worden besproken.
De raad stemt unaniem in met het voorstel.
-
8
Bijlagen
-
8.1
Bijlagen
Besluit
De raad vindt de lage respons zorgelijk en vraagt zich af of de enquete niet (nog) beter onder de aandacht gebracht had kunnen worden. Het college is het daar mee eens.
-
8.2
Bijlagen
Besluit
Mevrouw Schonewille heeft veel (technische) vragen over de WLZ. Wethouder ten Brink gaat hier later apart met mevrouw Schonwille nader op in.
-
8.3
Bijlagen
Besluit
Naar aanleiding van vragen van de raad geeft wethouder Heling geeft aan dat het college actief gaat kijken naar bewegingen op de markt.
-
9
Bijlagen
Besluit
Mevrouw Neesen dient de volgende motie vreemd aan de orde van de dag van de dag in:
Motie
Onderwerp: Oproep tot landelijk verbod consumentenvuurwerk
De gemeenteraad van Aa en Hunze in vergadering bijeen op 13 februari 2025
constaterende
1. dat burgemeesters, politiebonden, landelijke politieke partijen, artsen- en patiëntenverenigingen, dierenwelzijnsorganisaties etc. (vaak al jaren) oproepen tot een landelijk vuurwerkverbod;
2. dat I&O Research laat zien dat het draagvlak onder de bevolking voor een verbod op consumentenvuurwerk steeds groter wordt (thans 65%, in 2016 42%);
3. dat er volgens de VNG dit jaar gegarandeerd veel meer gemeenten volgen met een lokaal vuurwerkverbod;
4. dat handhavers en hulpverleners belemmerd en mishandeld worden met vuurwerk;
5. dat het Verbond van Verzekeraars schat dat de particuliere verzekerde schade van de jaarwisseling 10 miljoen euro (landelijk) bedraagt, maar dat de werkelijk verzekerde schade aanmerkelijk hoger ligt vanwege medische kosten en claims op zakelijke verzekeringen;
overwegende
1. dat het gebruik van consumentenvuurwerk aantoonbaar negatieve gevolgen heeft voor de openbare orde, veiligheid, volksgezondheid en milieu, terwijl bij wet de overheid deze levensvoorwaarden juist zou moeten bevorderen;
2. dat een landelijk verbod efficiënter is dan een eventueel lokaal vuurwerkverbod;
3. dat een landelijk verbod gepaard zal gaan met betere handhavingsmogelijkheden;
4. dat dieren zonder verbod op consumentenvuurwerk tijdens de jaarwisseling getraumatiseerd worden;
5. dat het plezier van vuurwerkliefhebbers niet opweegt tegen de overlast , slachtoffers en schade:
roept het college op
een duidelijk signaal richting het kabinet en de Tweede Kamer af te geven met de namens de raad van Aa en Hunze uitgesproken urgentie om dit jaar tot een landelijk verbod op bezit, verkoop en afsteken van consumentenvuurwerk te komen, al dan niet gezamenlijk met colleges van andere gemeenten of de VNG, en een afschrift van de brief aan de raad te sturen.
Uitgezonderd voor het carbid schieten waarbij al richtlijnen gelden.
Marie-Claire Neesen (GroenLinks)
Stemming:
Er wordt hoofdelijk gestemd.
De fracties van GB en VVD, D66 en de heer Klein Langenhorst (PvdA) en Petzinger (PvdA) stemmen tegen de motie (totaal 15)
De fracties van GL, CDA en mevrouw van der Maas (PvdA) stemmen voor de motie (totaal 5).
Hiermee is de motie verworpen met 15 stemmen tegen en 5 stemmen voor -
9.aOpiniërend gedeelte
-
10
Bijlagen
Besluit
De voorzitter van de Rekenkamer, mevrouw Miranda Kolkman is aanwezig om inhoudelijke vragen over het onderzoek te beantwoorden.
De heer Wolters stel voor om een gemeente brede denktank in te stellen met deskundigen en ervaringsdeskundigen. Deze denktank kan het college helpen om het probleem van laaggeletterdheid te verminderen.
Wethouder ten Brink geeft aan dat ze hier op terugkomt.
De voorzitter concludeert dat het onderwerp is voldoende is besproken, het komt ter besluitvorming terug in de raad van 6 maart. -
11
Besluit
De voorzitter dankt de aanwezigen voor hun inbreng en sluit de vergadering. Vervolgens gaat hij over tot de diploma uitreiking aan de deelnemers van de cursus Politiek Actief.